Ihminen ilman uskoa

Mika Turunen 11.1.2017 Saarijärven helluntaiseurakunta

 1. JOKAINEN IHMINEN ON ÄÄRIMMÄISEN TÄRKEÄ JA ARVOKAS.
  Jokainen ihminen on Jumalan luomus ja Jumalan kuva (1. Moos. 1: 26 – 27). Tästä syystä kristitty on aina elämän puolella.

Jumalan kuva näkyy meissä:

 1. Meillä on puhekyky – kykenemme kommunikoimaan ymmärrettävästi. 2. Meillä on kyky tehdä harkittuja päätöksiä. 3. Meillä on kyky luoda asioita. 4. Meillä on kyky hallita. 5. Meillä on moraalisia ominaisuuksia.
 2. MITEN SYNTIINLANKEEMUS NÄKYY USKOSTA OSATTOMAN IHMISEN ELÄMÄSSÄ?
 3. Hän on syyllinen Jumalan edessä. Syyllisyyttä on kahdenlaista. Ensin syntinen luonto tekee ihmisistä syyllisiä eli rangaistuksen alaisia Jumalan edessä, siitä huolimatta, kykeneekö ihminen tuntemaan syyllisyyttä vai ei. Toiseksi on syyllisyyttä, joka johtuu pahoista teoista. Hänen omatuntonsa todistaa, että hän tekee väärin ja on vastuussa teoistaan.
 4. Hän on Jumalan vihan alainen syntisen luontonsa tähden (Ps. 5:5).
 5. Hän on epäsuoran ja suoran rangaistuksen alainen (Gal. 6:7, Room. 1: 18 – 28 ja Ilm. 20: 11- 15).
 6. Kuolema on tullut osaksi hänen elämäänsä kolmella tavalla: a) hengellinen kuolema (Ef. 2:1 – 3) b) fyysinen kuolema (Hepr. 9:27) c) iankaikkinen kuolema (Ilm. 19:20).
 7. MITEN TÄMÄ VAIKUTTAA USKOSTA OSATTOMAAN IHMISEEN?
 8. Hän pakenee todellisuutta (Joh. 3:20).
 9. Hän pyrkii kieltämään synnin.
 10. Hän vaipuu itsepetokseen (Jer. 17:9).
 11. Hän turtuu – synti kovettaa sydämen (1.Tim. 4:2).
 12. Hänestä tulee itsekeskeinen (Ef. 4:19).
 13. Ihmissuhteisiin tulee kilpailuhenki (Jaak. 4: 1 – 3 ja 2. Kor. 10:12).
 14. Hänestä tulee välinpitämätön, vrt. laupias samarialainen.
 15. Hän ryhtyy riistämään muita ja muilta.
 16. MITÄ TÄMÄ SAA AIKAAN?
  Uskosta osaton ihminen on jo monella tavalla Jumalan tuomion alainen. Syntinen luonto näkyy hänen elämässään eri asteisina toimintatapoina, ajatusmalleina ja asenteina. Ainut asia, joka voi hänet pelastaa iankaikkiselta kuolemalta, on usko Jeesukseen. Jeesus sanoi: joka ei synny uudesti ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa (Joh. 3:3).
 17. MITÄ SE MERKITSEE MEILLE, JOTKA USKOMME?
  Meidän on ensiksikin oltava nöyriä tässä asiassa, koska tiedämme, että meillä uskovillakin on raju taistelu syntistä luontoamme vastaan. Koska tunnemme itsemme, ei meillä ole varaa tuomita toisia tai kuvitella olevamme parempia kuin muut ihmiset.
  Toiseksi uskosta osatonta ihmistä ei voi auttaa ja pysäyttää mikään muu kuin evankeliumin ilosanoma Jeesuksesta. Heidän täytyy kuulla tai lukea evankeliumi! Se on ainut mahdollisuus herättää nukkuva omatunto näkemään synti, vanhurskaus ja tuomio. Tehdään siksi parhaamme evankeliumin levittämisessä! Amen.