LOPULLINEN PÄÄMÄÄRÄ, TAIVAS TAI HELVETTI

Saarijärven helluntaiseurakunta
Seurakunnallinen Raamattukoulu
27.9.2017.
Mika Turunen

 

Kristityn vaelluksen päämäärä on taivaan kaupunki. Raamattu opettaa selkeästi, että ihmisen on kerran kuoleminen, mutta sen jälkeen tulee tuomio (Hepr.9:27). Ratkaisevaa tällä tuomiolla on se, että me olemme saaneet jo tässä ajassa kääntyä pois synnistä ja olemme kääntyneet Jeesuksen Kristuksen, syntien Sovittajan ja Pelastajan puoleen. Sitä kautta me saimme syntyä uudesti ylhäältä Jumalan Hengestä, kun Pyhä Henki tuli meihin ja siksi olemme tänään matkalla taivaaseen. Tämän lunastuksen sinettinä Pyhä Henki asuu meissä (Ef. 1:13). Ne, jotka eivät usko ja jatkavat elämää synneissään, ovat jo nyt tuomitut helvettiin, mutta heillä on vielä mahdollisuus kääntyä ja siksi on tärkeää julistaa heille evankeliumia.

UUSI TAIVAS JA UUSI MAA
Aloitetaan hyvistä uutisista. Uudestisyntyneet pääsevät siis taivaaseen Jumalan luokse. Millainen paikka taivas on Raamatun ilmoituksen mukaan? Kun loppuselvittely saatanan ja sen joukkojen kanssa on ohi, Herra luo uudet taivaat ja maat, sillä Hän itse on sanonut: Katso, uudeksi minä teen kaikki. Jumalan suunnitelmiin on aina kuulunut se, että Hän yhdistää kaiken mitä on maan päällä ja taivaassa (Ef. 1: 10). Nyt sen lopullinen toteutuminen tulee, kun Jumalan kaupunki – uusi Jerusalem – laskeutuu taivaasta maan päälle. Kyse on todella kirjaimellisesta kaupungista, joka on luvattu jo vanhan liiton uskoville asuinpaikaksi (Hepr. 11: 16). Samoin se on luvattu asuinpaikaksi myös uuden liiton uskoville (Hepr. 12: 22 – 24, Ilm. 3: 12).

KEITÄ TUOSSA KAUPUNGISSA ASUU

1. Isä Jumala asuu siellä (Ps. 2:4).

2. Jeesus asuu siellä (Hepr. 9: 12, 24).

3. Pyhä Henki asuu siellä (Ps. 139: 7 – 8).

4. Jumalaa palvelevat enkelit asuvat siellä (Matt. 18: 10).

5. Jumalan pyhät ovat siellä (Hepr. 12: 22 – 23).

MUOTO JA KOKO
Raamattu osoittaa, että Jumalan kaupunki on neliön muotoinen (Ilm. 21:16). Sen keskustassa kohoaa vuori, jonka keskellä Herra asuu (Ilm. 21:10, Ps. 3: 5, 15: 1, 24:3, 48: 1 – 4, Hepr. 12: 22). Tuolla vuorella on Jumalan ja Karitsan Valtaistuimet, joiden alta kumpuaa elävän veden virrat (Ilm. 22:1). Kaupungin koko on ilmoitettu ihmismitalla. Näin voimme saada jonkinlaisen ymmärryksen sen suuruudesta. Sen yksi sivu on 2400 km pitkä. Pinta- ala on siis yli 5 miljoonaa neliökilometriä. Se peittäisi siis puolen Euroopan kokoisen alueen - Pariisista Uralille ja Helsingistä Roomaan. Oikeassa muodossaan se ei mahtuisi USA:n rajojen sisäpuolelle. Kaupunkia ympäröi muuri, joka on 72 metriä korkea. Muuri sulkee kaupungin ulkopuolelle sinne kuulumattomat. Muurin peruskivissä on kahdentoista apostolin nimet ja sen porteilla on 12 Israelin heimon nimet. Jokainen portti on tehty valtavasta helmestä ja porteilla on vartijat, ettei mitään epäpyhää pääse Jumalan kaupunkiin. Muurin perustan koristeluun on käytetty toinen toistaan hienompia jalokiviä.

MILLAINEN TUO KAUPUNKI ON
1. Taivasta kuvataan kirjaimellisena paikkana (Joh. 14:2).

2. Taivas on valmisteltu paikka (Joh. 14:3). Jeesus itse on mennyt sitä valmistamaan. Me voimme olettaa, että se on upea paikka Eedenin lailla. Paikka, joka on kaunis, tilava ja kaikin tavoin miellyttävä. Se on paikka, jossa kaikki tarpeemme tulee täytetyiksi, koska Jumala itse (rajaton siunaus) on siellä. Se mikä on kallista täällä maan päällä, kuten kulta, on taivaassa katujen raaka- aineena.

3. Se on täydellisen pyhyyden paikka. Raamattu sanoo Ilm. 21: 27: Mitään epäpuhdasta ei sinne päästetä, ei ainoatakaan iljettävän valheen palvelijaa, vaan ainoastaan ne, joiden nimet on kirjoitettu Karitsan elämänkirjaan. Elämän Kirja siis jakaa ihmiset Jumalan kaupunkiin tai sen ulkopuolelle. Taistelu syntiä ja lihan himoja vastaan loppuu täydellisesti. Jeesuksen seuraajat saavat olla kuten Kristus on, koska me saamme nähdä Hänet sellaisena kuin Hän on (1.Joh. 3: 2). Se on taivaan kaikkein suurimpia iloja. Mitään kirousta ei ole enää oleva (Ilm. 22:3).

4. Taivasta kuvataan myös levon paikkana (Ilm. 14:13). Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että taivaassa ollaan jouten koko iankaikkisuus. Soitellaan harppuja ja ylistetään Jumalaa. Se tarkoittaa sitä, että vaikka työtä tehdään, sen yllä ei ole enää kirousta. Enää ei tarvitse otsa hiessä ansaita leipäänsä, vaan työ voi olla suuri nautinto.

5. Taivas on aktiivisen palvelun paikka (Ilm. 22: 3). Jollakin lailla me palvelemme Jumalaa myös taivaassa. Tuo palvelu tuottaa meille suunnatonta tyydytystä halki iankaikkisuuden.

6. Taivaassa ei enää ole kuolemaa, murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on mennyttä. Kuolema ja sairaudet eivät enää pääse hallitsemaan niitä, jotka ovat päässeet perille Jumalan kaupunkiin. Jopa merta, joka tässä ajassa on erottanut ihmisiä, ei taivaassa enää ole.

7. Taivasta kuvataan myös pyhäkkönä (Ilm. 21: 1 – 4). Erillistä temppeliä ei kuitenkaan ole, sillä sen temppelinä on Herra itse (Ilm. 21: 22). Jumalan jatkuva läsnäolo täyttää koko taivaan. Mitään esteitä sen kokemiselle ei ole. Koskaan enää ei Jumalan läsnäoloa oteta pois perille päässeiltä. Koskaan enää ei perille päässeitä eroteta myöskään toisistaan. Tämä tuottaa valtavaa iloa ihmisissä. Se antaa aiheen ylistää Herraa. Vanhurskaus on taivaan ilmapiiri (2.Piet. 3: 13).

8. Taivasta kuvataan myös kauniina puutarhana, jonka keskeisenä puuna on Elämän puu. Puu, joka antaa sadon, joka kuukausi. Puu, jonka lehdissä on parantavaa ainetta kansoja varten (Ilm. 22: 1- 5).

9. Yötä ei enää ole, eikä valoja tarvita, sillä Herra itse on valo taivaassa (Ilm. 22: 5).

10. Taivas on palkinnon saamisen paikka (Matt. 5: 11 – 12). Miten olemme eläneet suhteessa niihin lahjoihin, joita Herra on meille antanut.

HELVETTI
Sitten huonoihin uutisiin. Uudestisyntymättömät ihmiset ovat matkalla helvettiin. Millainen paikka helvetti on Raamatun ilmoituksen mukaan?

1. Helvetti on tulinen järvi (Ilm. 20:14). Jeesus itse opetti, että helvetti on tulinen pätsi (Matt. 13:41-42). Jeesus opetti hyvin yksinkertaisella tavalla. Hän käytti esimerkkejä, joita jokainen ihminen ymmärsi niin halutessaan. Nyt hän sanoi ihmisille: te tiedätte, millainen paikka Gehenna on – helvetti on juuri sellainen paikka.

Gehenna oli alue Jerusalemin eteläpuolella. Siellä oli aikanaan palvottu Molokia ja kerrotaan, että Molokin patsas oli metallista tehty ojennettuine käsivarsineen. Se lämmitettiin polttavaksi ja lapsia uhrattiin Molokille laittamalla niitä patsaan tulikuumille käsivarsille. Tuomitakseen tämän Israel teki laaksosta kaatopaikan, jossa poltettiin tulta yötä päivää muistuttamassa ihmisiä tästä kauhistuttavasta teosta.

2. Helvetissä palaa tuli, joka ei kuluta (Luuk. 16:24b). Kertomuksessa rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, näemme, että rikas mies huusi: Isä Aabraham, armahda minua ja lähetä Lasarus kastamaan sormensa pää veteen ja jäähdyttämään minun kieltäni, sillä minulla on kova tuska tässä liekissä. Paloi, mutta ei kulunut. Kauheinta on se, että hän edelleen huutaa sitä vesitippaa, eikä sitä koskaan tule.

3. Helvetti on paikka, jossa sekä ruumis, että sielu kärsivät. Rikas mies pyysi jäädyttämään kieltään, koska häntä toisen käännöksen mukaan piinattiin tai kidutettiin. Sekä sielu, että ruumis kärsivät. Halut ja himot olivat tallella, mutta ne eivät saaneet tyydytystä.

4. Helvetti on iankaikkinen rangaistuspaikka (Matt. 25: 46a). Miksi? Kun ihminen kieltäytyy uskomasta Jeesukseen, hän kieltäytyy Jumalan yhteydestä ja taivaasta. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole mihin voisi mennä. Se johtuu myös synnin vakavuudesta. Synnin sovittamiseksi Jumalan oli annettava oma Poikansa. Jes. 13:11 Hän lupasi: Minä kostan maanpiirille sen pahuuden ja jumalattomille heidän pahat tekonsa.

5. Helvetti on paikka, jota ei ole tehty ihmisille (Matt. 25:41). Huomatkaa, jos ihminen joutuu helvettiin, hän joutuu paikkaan, jota ei ole koskaan tarkoitettu ihmisille. Paikkaan, johon Jumala ei ole koskaan tarkoittanut yhdenkään ihmisen menevän (2.Piet. 3:9b).

6. Helvetti on tehty saatanalle ja hänen enkeleilleen (2. Piet. 2:4). Monet luulevat, että saatana ja demonit johtavat helvettiä kaikessa pahuudessaan ja kiusaavat siellä muita. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Helvetti on rangaistuspaikka, jossa saatanaa ja demoneja vaivataan yötä päivää (Ilm. 20:10).

7. Helvettiin joutuvat kaikki, jotka eivät ole uudestisyntyneet ylhäältä (Joh. 3:3).

8. Helvetti on niin kauhea paikka, että saatana ja demonit tekevät kaikkensa, etteivät joutuisi sinne. Demonit halusivat ennemmin sikalaumaan kuin helvettiin (Mark. 5: 12).

MITÄ TÄSTÄ PITÄISI SEURATA?
1. Jos emme ole uudestisyntyneitä, niin me voimme nyt heti kokea pelastuksen kääntymällä pois synneistämme ja antautumalla Jeesukselle.

2. Jumalan lasten tulevaisuus on turvattu. Ei tarvitse siis katsella peloissaan tulevaisuuteen.

3. Meidän ei tulisi surra, niin kuin ne, joilla ei toivoa ole, silloin kun omaisemme kuolee Herraan uskovana. Hän on päässyt perille Jumalan kaupunkiin, eikä varmasti vaihtaisi osaansa meidän kanssamme.

4. Sen tulisi auttaa meidät itsemme pelotta kuoleman rajan ylitse. Mikään ei voi meitä erottaa Kristuksen rakkaudesta.

5. Ennen kaikkea sen tulisi saada meidät tekemään parhaamme tässä ajassa perillepääsyn varmistamiseksi. Me voimme sanoa Paavalin lailla: Fil. 1:21.

Amen.