Käytkö kolmella pytyllä?

Paavo Pitkänen | 19.11.2014 23.45

Auto joka käy kolmella pytyllä nykii ja meinaa väkisin sammua. Minun Audiini tuli sellainen vika, että se kävi välillä liiankin kovaa ja sitten alkoi taas tyssäämään kovassakin vauhissa, ihan kuin olisi jarrut päällä. Auto on jo 13 vuotta vanha ja se on aina pelannut hyvin. Mutta kun emme olleet käyttäneet sitä merkkikorjaamossa moneen vuoteen, tuli sen polttoaineen saantiin ongelmia. Nyt kun auto vietiin merkkikorjaamoon ja siihen vaihdettiin osia, on autolla taas ilo ajaa ja polttoainettakin menee vähemmän.

Mieleeni nousi ajatus, että meidän uskovien elämä on joskus samanlaista kuin nykivä auto, jos emme ole usein huollossa Jumalan sanan ääressä ja rukouksessa. Jos vaelluksemme ei ole tasaista, ei se ole miellyttävää itselle eikä toisille. Autoni meno alkoi aina ylämäessä hyytymään ja vauhti hiljeni huomattavasti. Vaikka ajoin tien laitaa, vain harva ohitti, koska tie oli mutkainen. Kun pääsin mäen päälle, alkoi auto ihan kuin kiusalla käymään taas kovasti ja alamäessä sain jälleen niin kovan vauhdin, ettei kenelläkään ollut tarvetta ohittaa. Varmaan jotkut perässä tulijat ajattelivat, että tein tuota kiusallani. Vääriymmärryksen vuoksi he saattoivat vihastua, kun eivät tienneet syytä.

Samalla tavoin meille uskovillakin voi tulla väärinkäsityksiä ja jopa riitoja. Saatana vielä lisää paljon pahemmaksi koko asian ja saa näin uskovien välit sekaisin, ja yhä useamman meno alkaa nykimään. Siksi olisi hyvä ottaa selville, mistä nykiminen johtuu, miksi käynti hidastuu ja kone risteyksissä jopa sammuu niin että emme aina tiedä, mitä tietä meidän pitäisi mennä eteenpäin. On ilo ajaa toimivalla ja kuskia tottelevalla autolla, mutta on monin verroin tärkeämpää  kulkea täällä niin, että kaikki on kunnossa Jumalan ja ihmisten kanssa.

Vaikka autoni oli pitkään toiminut moitteettomasti, oli se korjattava kun siihen tuli vika. Voimme käydä huolimattomiksi ja ajatella, että kun olemme olleet jo kymmeniä vuosia uskossa, niin kaikki menee entisellä painollaan oikeaa tietä. Olemme kuitenkin täällä vielä matkalla ja tiedämme sielunvihollisen juonet. Hän voi neuvoa meitä tien risteyksissä harhaan eikä hän kaihda, vaikka olisi pappi tai vanhimmistoveli. Muistat varmaan, kuinka vihollinen yritti harhauttaa Jeesuksen erämaassa. Jeesuksella oli nälkä, koska hän ei ollut syönyt pitkään aikaan. Mutta Jeesus ei mennyt ansaan, vaan torjui vihollisen yritykset Jumalan sanalla. Muistetaan, että olemme vain ihmisiä ja siksi meidän on hyvä tietää, mitä Raamattu sanoo.

On mahtavaa tulla joka aamu huoltoon Jeesuksen luokse ja pyytää, että hän ohjaisi kulkuamme oikeaa tietä. Ja pyytää, että ottaisimme toisen tällä tiellä kulkevan huomioon ja tarvittaessa vaikka päästäisimme hänet ohi, jos on tarpeen.  Siunaisimme vain häntä ja pyytäisimme Herran varjelusta hänen matkalleen. Hyvää matkaa vain sinullekin!