Vertaus pienestä tikusta

Paavo Pitkänen | 24.5.2012 13.00

Oli kerran mies - tai nainen - joka oli tullut mielestään loukatuksi jonkun toisen henkilön taholta. Hän kyllä tiesi Raamatun opetuksen, että pitäisi sopia ja pyytää anteeksi veljiltä ja sisarilta. Koska Raamattu sanoo, että jos olet menossa uhraamaan ja tiedät veljelläsi olevan jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi siihen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa ja tule ja uhraa sitten. Vaikka sinä et olisi loukannut tuota toista, niin siitä huolimatta sinun pitäisi käydä sopimassa asia hänen kanssaan.

Tämä mies oli ollut kävelemässä jossakin rannassa ja hänelle oli mennyt pieni tikku jalkaan laiturista. Tämä pieni tikku hiersi jalkaa kävellessä, mutta hän ajatteli, että koska tikku on noin pieni, niin antaa sen olla, sillä hänellä oli ollut paljon suurempiakin vaivoja elämässä. Hän jatkoi kävelemistä, ja tuo tikku alkoi hiertämään. Jalka tulehtui bakteerista ja hän joutui sairaalaan.

Mietipäs, mikä opetus tässä on uskovalle ihmiselle. Tuo asia oli alkuun ihan mitättömän pieni - mies ajatteli, että kun hän ei ole tehnyt mitään pahaa tuolle toiselle henkilölle, niin en mene pyytämään häneltä anteeksi. Koska hän niin rumasti loukkasi minua, minä en mene, ennen kuin tuo toinen tulee ensin pyytämään minulta anteeksi. Raamattu kuitenkin sanoo, että jos tiedät toisella olevan jotakin sinua vastaan, niin mene ja sovi hänen kanssaan. Mutta tämä kyseinen mies oli niin ylpeä, että hän ei voinut nöyrtyä ensiksi sopimaan tuota aivan pientä asiaa.

Joskus saattaa jopa väärinkäsityksestä tulla isokin juttu. Monta kertaa sopimaton asia aiheuttaa tulehdusta laajemmallekin kuin näiden kahden henkilön välille. Tahtoo käydä siten, että pieni asia isonee useamman henkilön siitä puhuessa ja joskus se jakaa ihmiset eri puolille, riippuen kenen ystäviä he ovat. Näin pieni sopimaton asia tulehduttaa jo isomman joukon, kun tuo tuhanten juonten mestari vielä valehtelee lisää, niin että joku valheen uskoo. Silloin iso soppa on valmis. Tästä sienlunvihollinen tykkää. Pahimmillaan tulehdus leviää koko seurakuntaan, bakteeri tuhoaa ja jopa koko seurakunta hajoaa. Tällaisia tapauksia valitettavasti tapahtuu tänä päivänä.

Ajattelepas, että meidän elämämme voi päättyä minä hetkenä tahansa. Kuinka uskaltaisimme jatkaa matkaa anteeksiantamattomalla sydämellä? Olin auto-onnettomuudessa vähän yli 2 vuotta sitten. Se oli sellainen käänne elämässäni, että en halua elää niin, että olisi huonot välit jonkun veljen tai sisaren kanssa - eikä tietenkään kenenkään kanssa.

Tunnen monia, jotka ovat olleet vakavasti sairaana ja olen huomannut, että yleensä he ovat halukkaita kertomaan Jumalan rakkaudesta myös muille. Yritetään itse kukin auttaa toinen toisiamme tällä taivastiellä. Rukoillaan ja rohkaistaan toisiamme kulkemaan Jumalan sanan viitoittamaa tietä. Muistetaan, että me jokainen hairahdumme puheissa ja annetaan anteeksi. Jos joku ei halua tehdä sovintoa, osoita sinä kuitenkin rakkautta, kutsu kylään tai vie johonkin syömään. Osoita sinä rakkautta ja puhu hänestä hyvää.