Mahlulta maailman ääriin 5

Orvokki Ahonen | 15.2.2012 5.00

Kielikoulun loputtua vuonna 1981 menin Phetchabunin lääniin tuuraamaan lomalle lähteviä Turun lähettejä. Lääni sijaitsee Keski-Thaimaassa, noin 350 km Bangkokista koilliseen ja sillä on hyvin mielenkiintoinen lähetyshistoria. Sinne saapuivat ensimmäiset suomalaiset helluntailähetit, Verner ja Hanna Raassina, vuonna 1948. He tulivat Bangkokiin vuonna 1946 ja siirtyivät sieltä Phetchabunin pohjoispuolelle, Lomsakiin. Evankeliumia julistettiin ja ihmisiä alkoi tulla uskoon. Vuonna 1956 ensimmäiset uskovat pienessä Huesuvingin kylässä täyttyivät niin voimallisesti Pyhällä Hengellä, että koko kylän väki kerääntyi katsomaan, kuten ensimmäisenä helluntaina Jerusalemissa! Sairaita parani, armolahjat toimivat ja uskovat julistivat evankeliumia vastustuksesta huolimatta. Phetchabunin läänistä Pyhän Hengen siunaus levisi eri puolille Thaimaata.

Orvokki Natsaliangin ystävien kanssaJumalan kutsun toteuttaminen Raassinan perheelle ei ollut vain voittoja, vaan myös raskaita menetyksiä. Ensin kuoli heidän kaksi lastaan ja vuonna 1956 Verner hautasi vaimonsa Hannan ja synnytyksessä kuolleen lapsensa Lomsakin multiin. Kaupungin lähellä olevan hautausmaan karuun kiveen on kaiverrettu Verner Raassinan motto:" Jos Jumalan kutsu ei merkitse kaikkea, se ei merkitse mitään. Jumalan kutsu on pyhä." Siinä on pioneerilähetin testamentti! Myöhemmin Verner avioitui uudelleen, palasi Thaimaahan ja sai olla siunausten levittäjänä eri puolilla maata. Monet muutkin suomalaiset lähetit ovat julistaneet evankeliumia Phethabunin läänissä ja jokainen heistä on antanut merkittävän panoksensa työssä.

Sisarpäivät PhetchabunissaLomittajan tehtäviini kuuluivat vierailut läänin kymmenessä seurakunnassa. Kerran kuukaudessa tultiin yhteiseen palaveriin saarnaajien ja evankelistojen kanssa. Pienistä seurakunnista tulleet työntekijät saivat rohkaisua Raamatun sanasta ja jakoivat kokemuksiaan ja rukousaiheitaan. Yhteinen ateria kruunasi yhdessäolon.

Ensimmäisenä jouluna järjestimme seurakunnan nuorten ja luonani asuvien tyttöjen kanssa joulujuhlan, johon kutsuimme henkilöitä, joiden kanssa olimme asioineet. Piha täyttyi poliiseista, postimiehistä, pankkivirkailijoista ja naapureista. Nuoret lauloivat joululauluja ja Bangkokista yllätysvierailulle tullut Verner Raassina puhui joulun todellisesta merkityksestä. Illan päätteeksi maistui kuuma katsiap-mehu, suomalainen pulla ja piparkakut. Vaikka olin kaukana omaisistani, eikä ollut hankia eikä korkeita nietoksia, sydämeni täytti ilo ja joulurauha. Kiitin Jumalaa Vapahtajasta, joka tuli maailmaan sen tähden, ettei yksikään joutuisi kadotukseen.

Näkymä läänin pohjoisosan vuoristostaRukoushuoneen tiloissa asui saarnaajan iäkäs äiti, täti Som. Hän oli leski ja oli yksin kasvattanut kolme lastaan. Thaimaassa ei iäkkäillä ihmisillä ollut minkäänlaista sosiaaliturvaa. Täti Som hankki elantonsa tekemällä vanhoista sanomalehdistä pieniä pusseja. Niitä hän myi torimyyjille. Hän istui lattialla, taitteli pusseja, lauloi ja rukoili äänekkäästi. Kulunut Raamattu oli aina hänen vieressään ja iloisena hän kertoi, miten Jumala oli opettanut hänet lukemaan sitä. Täti Sommin kanssa kävimme kotikäynneillä ja koskaan ei kodeista lähdetty ilman voimallista rukousta ja kiitoslaulua. Pienet ja suuret asiat vietiin kiitoksen kanssa Jumalalle ja Raamatusta löytyivät lohdutuksen sanat. Täti Sommin mielilause oli:" Jumalalle on kaikki mahdollista." Hänen rinnallaan opin monia tärkeitä asioita kansan tavoista ja yksinkertaisesta uskosta suureen Jumalaan.

Seurakuntalaisten kyyditseminen oli tiukkaan aikatauluun tottuneelle lähetille melkoinen koetus! Kun menin sovittuna aikana hakemaan heitä, joku kertoi, ettei ollut vielä syönyt riisiä, toisella oli hampaat pesemättä ja joku aloitteli kylpemistä. Kolmannen hakukierroksen jälkeen kaikki olivat puhtaina ja kylläisinä Pic-up autoni lavalla ja kokousmatka saattoi alkaa. Puhtaus on thailaiselle enemmän kuin puoli ruokaa ja vaikka asuinolot ovat alkeelliset, vaatteet ja keho pestään ainakin kerran päivässä.

Orvokki Ahonen

Aiheet: Lähetystyö